Gezondheid en welzijn

"Hallo! Ik ben Verona. Sinds kleins af aan ben ik al enthousiast over het onderwerp gezondheid en welzijn. Ik vind het belangrijk dat iedereen vooral moet doen wat hij of zij zelf wilt op het gebied van eten, maar je eetgewoonten aanpassen naar iets gezonders is ook niet verkeerd. Je kunt er aan de buitenkant slank uitzien, maar dat hoeft niet te betekenen dat je vanbinnen gezond bent. Sommigen komen nu eenmaal sneller aan dan anderen of hebben er meer aanleg voor. Op deze blog wil ik graag tips en tricks met jullie delen, zodat iedereen het op het gebied van gezondheid en welzijn gemakkelijker krijgt."

Werken in de zorg; niet voor iedereen.

Thuisverzorging Blog

Vandaag een artikel over werken in de zorg. Ik heb zelf zo'n 3 jaar gewerkt in de zorg, in verschillende sectoren, en daar een heleboel meegemaakt. Daarom besloot ik hier een artikel over te schrijven.

Werken in de zorg is niet weggelegd voor iedereen. Om te beginnen, is er tegenwoordig vrijwel altijd een opleiding voor nodig. Er zijn verschillende sectoren in de zorg, maar er worden er grofweg twee gescheiden: medische zorg en maatschappelijke zorg. We beginnen met de medische zorg: Op het mbo kan er gekozen worden voor helpende, verzorgende en verpleegkundige niveau 4. Op heb Hbo kan er gekozen worden voor verpleegkundige niveau 5. Dan blijft enkel het wetenschappelijk onderwijs nog over, waar gekozen kan worden voor medicijnen en waar uiteindelijk diverse artsenopleidingen uit voort kunnen komen. Dan is er ook nog de maatschappelijke zorg. Op het mbo zijn er hier verschillende studies voor. Medewerker maatschappelijke zorg, specifiek begeleider persoonlijke doelgroepen en zelfs onderwijsassistente heeft op een bepaalde manier erg veel weg van zorg. Op het hbo kan gekozen worden voor sociaal pedagogisch hulpverlener en maatschappelijk werker. Deze twee worden vaak samengenomen in de studie Social Work, maar apart heten de studies respectievelijk SPH en MWD. Ook is er nog de studie cmv, cultureel maatschappelijk vormer, een studie wel wat wegheeft van de zorg, maar meer opleidt tot een verbinder in de maatschappij.

Voordat je begint met werken in de zorg begin je meestal met een stage. De stage begint vaak heel klein. Je mag eerst mensen wassen en mensen helpen met eten geven. Het zorgen voor moet je tenslotte een beetje aan wennen. Vaak merk je snel genoeg of je het beheerst of niet. Een beroep in de zorg ligt je of het ligt je niet en dat is helemaal niet raar. Voor werken in de zorg heb je wel bepaalde karaktereigenschappen nodig. Zo moet je je goed kunnen verplaatsen in een ander, communicatief sterk zijn en uiteraard ook sterk in je schoenen staan. Patiënten of cliënten zijn niet altijd makkelijk, omdat ze het vaak helemaal niet fijn vinden dat ze in het ziekenhuis liggen of in een opvang wonen. Heb je eenmaal je opleiding, dan kan je met de medisch richting gaan werken in een verzorgingstehuis, ziekenhuis, in de ouderenzorg of bij bijvoorbeeld een kraambureau. Met de maatschappelijke kant kan je terecht op een school, in de jeugdzorg of in de gehandicaptenzorg. Heel verschillende plekken dus waarvoor je allemaal weer verschillende dingen moet kunnen en moet beheersen. Maar gelukkig heb je dat als het goed is gewoon geleerd tijdens je opleiding.

Werken in de zorg is dus niet voor iedereen. Je moet jezelf zijn, je mannetje staan, communicatief vaardig zijn en het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je een hart voor mensen hebt en dat je jezelf weg durft te cijferen.

Werken in de zorg, durf jij het aan?

Delen  

29 maart 2018